Tudtad, hogy a minyon igazából egy magyar süti? És azt, hogy eredetileg sokkal kisebbek voltak?
A színes cukormázzal bevont díszes süteményt eredetileg Párizsban alkották meg és petits fours-nak, vagyis pici sütinek nevezték. A díszes máz alatt 2-3 piskótalap és ízesített vajkrém, illetve némi gyümölcszselé/lekvár rétegei lapultak mesteri kombinációban. Kugler Henrik magyar cukrász gyakran járt Párizsban inspirálódni, ennek köszönhetően jelentek meg az ő cukrászdájában is az általa mignon névre keresztelt kis sütemények.
A mignon jelentése: édes/bájos, így tökéletesen illett az apró desszertekhez. A II. világháború utáni időkben azonban megnövelték a mignonok méretét és egyszerűbb kinézetet adtak neki, hogy ne csak a felsőbb rétegek kiváltsága legyen ez a cukros csoda… Így született meg a mára már klasszikussá vált puncsos és csokis minyon.
Ma már nincs is, aki ne ismerné a minyonokat. Neked melyik íz a kedvenced?
Ugorj be hozzánk egy minyonra!